Om mig

STOCKHOLM. Jag kommer aldrig glömma stoltheten jag kände när jag såg min bild publicerad över ett helt uppslag i Aftonbladet för första gången. Året var 2004, jag var 23 år, bilden var inte särskilt speciell, en man med sin hund på Strandvägen i Stockholm. Men den hade min signatur, den tjänade sitt syfte — och den stack ut.

Genom att vara oerhört nyfiken, ambitiös och studera mängder med bilder och andra fotografer lyckades jag snabbt skapa mig utrymme och få förtroende på lokaltidingen jag börjat jobba på efter gymnasiet.
Jag inspirerades speciellt av en kollega inom samma koncern och började tänka “hur skulle han göra nu” när jag ställdes inför utmaningar. Jag kopierade hans manér och tillförde min förmåga att komponera, hitta balans och kontrast i bilderna. På det viset formade jag min egen stil — En stil som skulle ge mig 15 oändligt roliga år i mediabranschen.

Det gick förvånansvärt snabbt att slå mig fram från lokaljournalistik till nationell och landa på Sveriges största redaktion med hela världen som spelplan. Jag var ung men målmedveten och väldigt driven. Vid ett tillfälle jobbade jag konstant i tre dygn utan sömn, det var den sommaren som fångar rymde på parti och minut från bland annat Hall och Norrtäljeanstalten, jag lyckades aldrig få korn på någon rymling, men jag hade i alla fall försökt. 

Förutom över 10 år på Aftonbladet har jag fått förtroende att under en längre tid jobba med världsomspännande företag som ABB och Volvo men också myndigheter som Arbetsförmedlingen och Karolinska Institutet, även EU Kommissionen. Jag har jobbat för de internationella nyhetsbyråerna AFP och Getty Images, dagstidningarna Hufvudstadsbladet (Finland), Verdens Gang (Norge), för att nämna några.

Därför blev jag så oerhört stolt inombords när jag för några dagar sedan besökte Fotografiska och såg hur många besökare som berördes av bildjournalistikutställningarna. Det var två stora utställningar, en av Paul Hansen och en av Åsa Sjöström. I kontrast till de två utställningarna kändes de övriga med mer konstnärliga bilder nästan ihåliga i jämförelse. Paul och Åsas jobb kändes så viktiga att allt annat föll platt för mig, då de inte kändes förankrade i någon story eller verklighet. Jag är glad för att Fotografiska lyfter fram bildjournalistiken så stort som de gör. I en bransch som nu sätter stillbilden i tredje hand, fotografer får sluta i förmån för kvickhet, kvantitet, där snabb belöning, genom att antalet klick på en artikel, värderas högre än artikelns betydelse för läsaren. Jag blev återigen lika stolt som första gången jag var publicerad över ett uppslag, men den här gången över att fått representera denna fantastiska skara journalister som utsätter sig för stora risker, möter fasansfulla situationer och ser oerhörda människoöden med egna ögon — för att visa oss sanningen. Det är så viktigt. De är mina vänner.

2017 blev ett annorlunda år för mig. Jag blev antagen på Berghs School of Communication. Jag hade sökt in på vinst och förlust eftersom jag kände att det var dags att återigen bli den där unga killen med höga ambitioner, orädsla och driv. Den här gången med väldigt mycket mer erfarenhet i bagaget, och med vetskapen om vem jag är och vad jag står för — men med en oerhörd lust av att få utmanas och utvecklas igen. 

Kommunikation har alltid stått mig nära. Grafisk design, reklam, trycksaker, webb och webbdesign, typografi, ordning och symmetri har alltid fascinerat och inspirerat mig. Jag har, sedan skolåren och min crackade version av Photoshop, hållt mig ajour med designtrender, technyheter, Html, CSS och digitala produkter. Jag kommer ihåg hur jag under tiden jag bodde i Dalarna åkte till Borlänge, Falun och “ända till” Västerås – för att få tag i en MacBook. Det gick inte. Folk skrattade åt mig. Tiderna förändras och nu har varenda kotte en mac. Jag tror förresten att jag var “nästan först” med iPhone i Sverige – den var magisk!

Efter alla 100-tals resor i jobbet som fotograf vet jag nu varför jag valt att läsa just UX design. Det är på alla resor, alla dåliga hotell, alla fruktansvärda incheckningsautomater, alla förskräckliga förpackningar och bristfälliga appar jag verkligen fått kontakt med mitt intresse för design igen. Det har legat där och ruvat hela tiden, och jag har nog gjort om min webbsida 1000 gånger trots att jag inte behövt, för att det är här jag med min kreativitet kan vara nyttig och göra jorden till en lite bättre plats än innan. Kan jag hjälpa någon att inte känna irritation utan snarare “det där gick ju smidigt” så har jag faktiskt gjort världen lite bättre.

Det är inte bara mediabraschen som förändras i och med de digitala möjligheterna. Med min utbildning kommer jag ligga i framkant vad det gäller digital kommunikation, strategi och design och jag vill vara med att förändra många branscher i framtiden. Framför allt brinner jag för att förenkla livet för oss människor i vardagen.

Jag undrar hur stolt jag kommer känna mig när jag för första gången ser ett projekt jag jobbat med i handen på någon i tunnelbanan.

___

Gustav

 

Utbildning

UX Designer
Berghs School of Communication
Pågående

 

Erfarenheter och Engagemang

2001-2003 – Fotograf – Vikariat/Frilans Nya Ludvika Tidning
2002-2003 – Fotograf – Vikariat Falu Kuriren, Borlänge Tidning
2004-2006 – Fotograf – Vikariat/Frilans Aftonbladet
2006-2007 – Fotograf – Anställd InnerstadsPress
2007-2010 – Frilansfotograf – Aftonbladet, Mc Folket, Verdens Gang, TV4, Hufvudstadsbladet, PostkodLotteriet mfl.
2010-2014 – Frilansfotograf – Aftonbladet, ABB, Hufvudstadsbladet, PostkodLotteriet, Karolinska Institutet mfl.
2010-2011 – Delägare/Webutvecklare/Fotograf – Svenska Bild AB
2012-2013 – Webb/Ui-designer/Delägare – Syntesio AB
2013-2014 – Webb/Ui-designer/Delägare – Helishopter AB
2015-2017 – Frilansfotograf – ABB, Aftonbladet, AFP, Bildbyrån, Brownbook, Dagens Naæringsliv, EU-Kommisionen, Getty images, HjärtLung-fonden, Hufvudstadsbladet, Karolinska Institutet, OKQ8, Sportbladet, Svenska PostkodLotteriet, Verdens Gang, Volvo Spirit, mfl.
2015 – Startade webbshoppen awayarts.com som säljer fotokonst.